Barion Pixel

4 ok, amiért a műfű esős időben is kitart!

A műfű telepítése valószínűsíthetően sok kerttulajdonos fejében megfordult már, ha egy-két olyan bosszúság érte őket, amely a természetes gyep esetében gyakori probléma tud lenni (pl. foltosodás, az állandó locsolás szükségessége, vakondok kérdése).

4 ok, amiért a műfű esős időben is kitart
A műfű mint minden időjárási viszontagság közepette, úgy az esős időben is kitart!

Aki pedig már a műfű mellett voksolt, az leginkább azért tette, mert rendkívül gondozásmentes és mégis esztétikus látványt nyújt az év 365 napján. A gondozásmentesség azt jelenti, hogy nagyon alacsony karbantartást igényel – ez talán az egyik legnagyobb előnye. A műfű másik nagy előnye, hogy egész évben megőrzi gyönyörű megjelenését, így nemcsak a tavaszi-nyári szezonban, hanem egész évben üde zöld színben pompázik. Az ilyen előnyökkel nem meglepő, hogy miért váltanak egyre többen a természetes fűről a műfűre.

Mégis sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a gondozásmentes pázsit mennyire áll ellen a viszontagságos időjárásnak – így például a hosszas esőzésnek vagy az olyan zivataros időnek, amikor egyszerre rengeteg esővíz zúdul az adott területre.

Annak ellenére, hogy a műfű pázsit alapvetően igen alacsony gondozási és karbantartási igénnyel rendelkezik, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk az esősebb időszakokban.

Az esővel legtöbbünknek sokszor se veled, se nélküled a kapcsolatunk! Egyrészt mindannyian tudjuk, mennyire szükségünk van esőre, hiszen jó pár hét aszályos időjárás után aggódhatunk a kertünkben található növények miatt. Ezért a legtöbben pontosan tudjuk, hogy az ilyen időjárás milyen problémákat tud okozni. Sokan éppen ilyen körülmények között döntenek amellett, hogy a vízigényes természetes gyep helyett gondozásmentes műfűre váltanak.

De mi történik, ha éppen esik az eső? Annak ellenére, hogy örömmel látjuk, hogyha végre esik az eső, mégis sokszor a lezúduló eső szintén komoly problémákat tud okozni. De vajon a műfűben is okozhat károsodást az eső?!

Az alábbiakban ezt a kérdést járjuk körbe, rávilágítva, hogy a műfűnek mely tulajdonságai segítenek abban, hogy esős időben is kitartson!

1. A műfűnek hatékony vízelvezető rendszere van

A műfűnek jó a vízelvezető képessége, amelynek segítségével képes nagy mennyiségű vizet elvezetni. A vízelvezető rendszer ugyan lassulni kezdhet, ha nagy mennyiségű víz zúdul le egyszerre- így átmenetileg megjelenhet pocsolya a felületén – a rendszer mégis képes befogadni a felesleges vizet, így nem kell azért aggódni, hogy hosszasan víz alá kerülne. A műfű kertben és a teraszon is egyaránt hamar megszárad.

2. A műfű könnyen visszanyeri az alakját

A természetes gyep esetében a fűszálak letörhetnek a nagy gyalogos forgalom mellett, különösen pedig akkor, ha a fű nagy nyomás alatt van, például esős időben. A letört fűszálak pedig tapadósokká és rendezetlenekké válnak. A műfű ezzel szemben, ugyan kissé lelapulhat esős időben, de a fűszálak mégis épek maradnak. Ilyen esetben csupán annyira van szükség, hogy merev sörtés seprűvel fésülje a felületet, és már készen is van.

4 ok, amiért a műfű esős időben is kitart
A műfű egy hosszas esőzést követően is könnyedén visszanyeri az alakját.

3. Nem károsodik az anyaga, ha víz alá kerül

A mesterséges gyep vízálló még abban az esetben is, ha nagy mennyiségű víznek vannak kitéve. Ennek köszönhetően a műfű akár hosszú ideig is elviseli ezt az állapotot anélkül, hogy károsodna az anyaga.

4. A műfű alatti alépítmény különös odafigyelést igényel

Ahhoz, hogy a kiválasztott műpázsitunk a lehető legszebb esztétikai élményt nyújtsa számunkra, megkerülhetetlen lépés a stabil alépítmény létrehozása a megfelelő rétegrendek kialakításával. A műfű telepítése során a geotextília fölé egy 20 cm-es rétegrend kialakítását javasoljuk. A rétegek létrehozásához háromféle átmérőjű fagyálló zúzott kő szükséges, melyet rétegenként (a legalsó réteg 10 cm, a középső 7 cm, a felső pedig 3 cm) szükséges lapvibrátorral tömöríteni. Részletesebb leíráshoz tekintse meg telepítési útmutatónkat.

Mindez azért is rendkívül fontos, mivel csapadék esetén egy rosszul kiválasztott és megépített alépítmény összetömörödhet. Azonban a jól kialakított alépítmény ellenáll a tömörödésnek és segíti a vízelvezetési folyamatot.

Amennyiben további kérdése merülne fel a műfű telepítése, az alépítmény kivitelezése vagy a szükséges kiegészítők kapcsán, keresse szakértő munkatársunkat bizalommal.

Friss bejegyzések:

Műfű érdekességek – 4+1 izgalmas tény

Számos olyan pozitív tulajdonsága van a műfűnek, ami miatt könnyedén népszerűvé válhatott az elmúlt években, évtizedekben. Szerintünk ez nem is meglepő, mivel számtalan előnnyel rendelkezik

Műfű télikertbe? 4 okunk van mellette!

A télikert egyre nagyobb divatját éli Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a télikertek. Nem is csoda, hiszen a hidegebb, esősebb hónapokban nincs is kellemesebb, mint

Műfű telepítése hideg időben

Műfű telepítés hideg időben?

Érdemes-e a műfű kertbe való elhelyezését a hidegebb, nyirkosabb hónapokra időzíteni? Cikkünkben ezt a kérdéskört fogjuk alaposan körbejárni és választ adni a fentebb feltett kérdésre.

műfű blog, kiemelt

A műfű strapabíró!

Amikor megálmodjuk gyönyörű, rendezett és igényes kertünket, nem feltétlen gondolunk bele, hogy milyen hatások érhetik időközben például a pázsitunkat. Pedig fontos előre gondolkozni, mert meghatározhatja

NEHÉZ A DÖNTÉS?

KÉRJEN MŰFŰ MINTÁT!

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.