Barion Pixel

A műfű története az 1960-as évektől napjainkig

Örökzöld kert vagy terasz? Esetleg műfűvel tarkított dekoráció? Mára már a mű pázsitnak számos felhasználási módja terjedt el, azonban ez nem volt mindig így. Hosszú út vezetett a műfű története során a megjelenése után a lakossági és kereskedelmi célú felhasználásig.

A műfű története a kezdetektől

A szintetikus pázsitot eredetileg sportolási célokra kezdtek el kifejleszteni. A 20. század közepén a Chemstrand kutató szervezete egy olyan játékra alkalmas felület létrehozásával foglalkozott, mely megfelelő lehet a láb tapadása, a vízelvezetés, vízállóság, valamint gyúlékonyság szempontjából. Így született meg a szintetikus pázsit történetének első mérföldköve a Chemgrass, melynek az első jelentős telepítése a az Egyesült Államokban található Rhode Island-i iskolában történt meg. 

Sokan azonban az ezt követő évben épült texasi Houston Astrodome stadionhoz kötik a megjelenését. Mivel ez az épület fedett volt, ezért nem volt megvalósítható az élő fű telepítése az itt található sportpályára. Bár a stadion megnyitásakor megpróbálkoztak vele, a körülmények miatt ez érthető okokból kudarcba fulladt. Ez egy igen kezdetleges változat volt, ahol a műfű tulajdonképpen hablemezre szőtt nylonszálakból volt létrehozva, mely egy műfű szőnyegre emlékeztetett.

Azonban ez az első generációs pázsit még közel sem volt ideális sportolási célra, ugyanis igen költséges volt, s emellett a nylon anyag könnyen sérülést tudott okozni egy esetleges esés, vetődés során, ahogy a játékosok bőrével érintkezett. Mindezen felül pedig a labdapattogás sem volt rajta az igazi. Mégis az Astrodome sikere után egyre jobban kezdett elterjedni a stadionokban, sportcsarnokokban, így ez igen fontos stádiumnak számított a műfű története során.

Sportmufuvek4 scaled

A második generációs pázsitok megjelenése

A műfű azonban hivatalosan ezt követően, 1967-ben született meg, amikor is az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala szabadalmat adott ki rá. A folyamatos fejlesztések hatására a műfű története során az 1970-es évekre megszületett az úgynevezett második generációs műfű.

Ebben a stádiumban a műgyep szálai már polipropilénből készültek. Ez a második generációs pázsit már elfogadhatónak számított néhány sportágban (mint például a hokiban), de a focizás még mindig nem volt kielégítő rajta, ugyanis nem úgy viselkedett játék közben mint az élő fű. El kellett telnie majdnem 3 évtizednek, hogy eljusson a szintetikus pázsit 1996-ra oda, hogy alkalmas legyen kompromisszumok nélkül erre a sportágra. 

A természetes megjelenésig vezető út

A következő szintet a polietilén fűszálak hozták el, melyeknek megjelenése az 1990-es évek közepére tehető. Az új anyag összetétel forradalmi újítást jelentett ezen a területen a műfű történetében, s így megszülethetett a műfüvek harmadik generációja. Az új technológia hatására már annyira elterjedt, hogy már nem csak sportpályákon, de lakossági és közterületi célokra is el kezdték használni.

udvar

Ezeknek már a mai pázsitokhoz hasonlóan az a jellemzője, hogy sokkal puhábbak, hosszabb, s ezáltal élethűbb fűszálakat tartalmaznak, s a természetes hatás érdekében úgynevezett elhalt szálakat helyeznek el az aljzatban.

A műfűplacc termékei is ezt a valósághű vonalat képviselik. A kínálatunkban megtalálható szintetikus pázsitok minőségi anyagokból készülnek és garantáltan nehézfém- és mérgezőanyagmentesek. 

Partnerünk a világ legnagyobb műfű gyártójaként már lassan két évtizede szentel figyelmet a termékek minőségének és a folyamatos fejlesztésnek, innovációnak.

Az általunk forgalmazott pázsitok 2 m és 4 m szélességű tekercsben is megvásárolhatóak. A termékeink az egyéni igényekhez igazodva különböző szálhosszúsággal, színárnyalattal és szálsűrűséggel érhetőek el. A kínálatunkban megtalálhatóak a hagyományos latex hátlappal ellátott termékek mellett az innovatív, poliuretán hátlappal bírók is. 

Ezen felül igazi újdonságnak számítanak az antibakteriális bevonattal rendelkező pázsitok. Ez a bevonat a megszokottnál még jobb, kiemelkedő védelmet nyújt a házi kedvencek és a kisgyerekek számára is. Így az még higiénikusabb és biztonságosabb lesz minden körülmény között. 

Ha műfű vásárlása előtt állsz, nézz körül kínálatunkban és válaszd ki természetes megjelenésű, örökzöld pázsitodat a kertedbe, teraszodra. Hogyha szeretnél megtudni még többet arról, hogy miért éri meg műfüvet választani vagy hogy mit tehetsz meg annak érdekében, hogy a szintetikus pázsit a lehető legtovább szép lehessen, olvasd el korábbi bejegyzéseinket. Ha bármilyen egyéb kérdésed van, amire nem kaptál választ, vedd fel velünk a kapcsolatot. Amennyiben nem szeretnél csupán leírások, technikai információk alapján dönteni, ajánljuk ingyenes műfű minta csomagunkat, ahol pusztán a szállítási költség ellenében megrendelhetsz 3 szimpatikus tetszőleges kiválasztott pázsitot. 

Friss bejegyzések:

Műfű medence köré? 5+1 okunk van mellette

Mondhatni, hogy nyakunkon a nyár, ami egyben azt is jelenti, hogy a medencézésre alkalmas időjárás is beköszönt hamarosan! Egyre inkább elterjedt az otthoni medencézés kultúrája,

Műfű érdekességek – 4+1 izgalmas tény

Számos olyan pozitív tulajdonsága van a műfűnek, ami miatt könnyedén népszerűvé válhatott az elmúlt években, évtizedekben. Szerintünk ez nem is meglepő, mivel számtalan előnnyel rendelkezik

Műfű télikertbe? 4 okunk van mellette!

A télikert egyre nagyobb divatját éli Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a télikertek. Nem is csoda, hiszen a hidegebb, esősebb hónapokban nincs is kellemesebb, mint

NEHÉZ A DÖNTÉS?

KÉRJEN MŰFŰ MINTÁT!

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.