Barion Pixel

Műfű lerakása különböző felületekre – hogyan érdemes?

Napjainkban egyre nagyobb divatját éli a műfű – és mi ezen egy cseppet sem csodálkozunk. Hogy miért nem? Mert számos előnye van a természetes fűvel szemben. Csak néhányat kiemelve ezekből: egész évben örökzöld hatást ad műfű, jelentős mennyiségű vizet, energiát, időt és pénzt spórolhat hosszú távon minden műfű tulajdonos, illetve a legtöbb műfű pihe-puha felületet ad, mely már kora tavasztól szinte kerti nyugágyként is funkcionálhat. Ezeken felül a műfű lerakása sem egy megtanulhatatlan feladat – mindössze néhány kulcsfontosságú lépést érdemes betartani, és az eredmény biztosan szép és tartós lesz éveken át.

mufu lerakasa cikk
Műfű lerakása – teraszra is!

A műfű lerakásának módja nagyban függ attól, hogy hova, milyen felületre szánjunk azt – kertbe, teraszra, erkélyre, beltérre? Ugyanis például egészen más egy beltéri műfű lerakásának a módja, mint ha ugyanazt a műfüvet kültérre akarjuk elhelyezni.

Jelen írásunkban részletesebben kifejtjük a műfű lerakásának módjait, feltárjuk a folyamat hogyanjait, kulcslépéseit – attól függően, hogy hova, milyen felületre szánjuk a kiválasztott műpázsitunkat.

Műfű lerakása udvarra, kertbe

Ez az opció arra az esetre vonatkozik, amikor hagyományos földre szánjuk a szintetikus gyepet, vagyis amikor a műfű lerakása az udvarunk talajára történik. Ebben az esetben kell talán a legtöbb dologra figyelnünk telepítés közben, és mindenképp érdemes az ajánlott lépéseket figyelemmel és minőségi munkával elvégezni – hogy aztán az eredmény egy sok-sok éven át tartó örökzöldben pompázó, szemet gyönyörködtető kert legyen.

Remélhetőleg senkit nem riasztottunk el ezzel a kis bevezetővel, hiszen semmiképp sem egy elvégezhetetlen feladatról van szó, bonyolultságát maximum az adhatja, hogy van pár igazán fontos tényező a műfű lerakása során, melyet tényleg nem érdemes kispórolni, de garantáltan meghálálja magát, ha odafigyeléssel történik a folyamat, vagyis a műfű lerakása a kertbe.

mufu lerakasa kertbe
Műfű lerakása – fontos a kellő odafigyelés!

Első momentuma a műveletnek a körültekintő földmunka, hiszen alapvető fontossága van a fennálló egyenetlenségek kiigazításának. Ennek a lépésnek az idejét nem érdemes semmiképp sem kihagyni, vagy lecsökkenteni, hiszen a műfű lerakásának az alapozása elengedhetetlen – vagyis hogy egy megfelelően előkészített talaj, terep álljon rendelkezésre a további lépésekhez.

Következő lépés a geotextília lefektetése, mely arra szolgál, hogy megakadályozza a gazok, gyomok kinövését, előtörését a műfű alatt. Emellett víz, csapadékáteresztő tulajdonságának hála – esős időszakban nem áll meg sokáig a víz a műfű felületén – viszonylag gyorsan átengedi az alatta lévő föld mélyebb rétegeibe is.

Műfű lerakásának soron következő pontja – ha kerti talajra telepítünk – a geotextíliával fedett rész fölé egy homokkal és murvával feltöltött 10-20 cm-es alap lefektetése. Majd ezután következik a műfű lerakása erre az utolsó alap rétegre. Széleit érdemes késsel vagy sniccerrel körbevágni, reszelni semmiképp!

mufuszamitas tiny2 1
Műfű lerakása kertbe – fontos betartani az ajánlott lépéseket!

Összegzésképp akkor a folyamat a következő volt műfű lerakása esetén:

  1. Kiegyenlített földterület 10-20 cm mélységig kiásva
  2. Geotextília lehelyezése
  3. 10-20 cm zúzott kő réteg 3 rétegben
  4. Kvarchomok réteg
  5. Műfű lerakása

Műfű lerakása – terasz, erkély esetén

Műfű lerakása teraszra és erkélyre már lényegesen rövidebb folyamat, és talán egyszerűbb is. Hiszen ebben az esetben nem kell annyi figyelmet, időt és energiát szánni a talaj előkészítésére, alapozására. Nem kell se vízelvezetéssel, se gyomokkal foglalkozni, amire a fókusz kerül műfű teraszra rakása során – az a ragasztás lesz.

Zárójelesen megjegyeznénk, hogy teraszon lévő járólapok közt is van, hogy előfordulhat gaz, gyomkinövés, azonban ezt a műfű lerakásával könnyedén vissza lehet fojtani, meg lehet gátolni.

mufu teraszra
Műfű teraszra – hangulatos és esztétikus az eredmény

Felmerül a kérdés, hogy vajon ragaszthatunk-e műfüvet járólapra? A válasz természetesen igen! Ennél a pontnál azonban egy esztétikai dologra hívnánk fel a figyelmet, ami pedig nem más, mint a műfű kinövési iránya, száliránya. Ez azt jelenti, hogy fontos a telepítés során azt figyelembe venni, hogy a műfű szálai abba az irányba nézzenek, amelyik részén a terasznak, erkélynek tartózkodunk, vagyis ahonnan nézzük, ahonnan többet látszik. Ez azért fontos, mert így lesz a legszebb és legvalósághűbb a végeredményünk.

Tehát terasz és erkély esetén is ragasztani szükséges a műfű tekercseket, szálirányt figyelembe véve – majd a széleket ugyanúgy, mint a kerti telepítés esetében – sniccerrel vágni, és nem reszelni.

Amikor a műfű telepítése teraszra, vagy erkélyre történik, akkor kiemelendő fontosságú a pontosság! Mivel általános igazság, hogy kisebb felületen szembetűnőbb lehet 1-1 esztétikai hiba – például 2 tekercs illesztése, pontatlan vágás – stb.

mufu lerakasa kenyelem
Műfű egyenlő – kényelem

Azonban ha erre a néhány pontra figyelünk, akkor garantáltan megéri az a kevés ráfordított idő és figyelem, hiszen nem kellemesebb, hangulatosabb egy műfűvel borított teraszon ejtőzni, mint egy hidegburkolatos verzión? Nem is beszélve arról, hogy a műfű lerakása után már fölösleges lesz a teraszon a papucs használata, hiszen mindenki mezítláb akar majd járni rajta!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Reméljük, hogy segítséget tudtunk nyújtani minden műfű lerakásán gondolkodó olvasónk számára!

Amennyiben műfű vásárláson gondolkodsz, akkor ajánljunk számos minőségi műfüvünket oldalunkon.

Facebook és instagram oldalunkon pedig heti rendszerességgel olvashatsz hasznos és érdekes posztokat – műfű témában. Kövess be minket!

Friss bejegyzések:

Műfű medence köré? 5+1 okunk van mellette

Mondhatni, hogy nyakunkon a nyár, ami egyben azt is jelenti, hogy a medencézésre alkalmas időjárás is beköszönt hamarosan! Egyre inkább elterjedt az otthoni medencézés kultúrája,

Műfű érdekességek – 4+1 izgalmas tény

Számos olyan pozitív tulajdonsága van a műfűnek, ami miatt könnyedén népszerűvé válhatott az elmúlt években, évtizedekben. Szerintünk ez nem is meglepő, mivel számtalan előnnyel rendelkezik

Műfű télikertbe? 4 okunk van mellette!

A télikert egyre nagyobb divatját éli Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a télikertek. Nem is csoda, hiszen a hidegebb, esősebb hónapokban nincs is kellemesebb, mint

NEHÉZ A DÖNTÉS?

KÉRJEN MŰFŰ MINTÁT!

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (2.190 Ft) terheli Önt.