Barion Pixel

Műfű érdekességek – 4+1 izgalmas tény

Számos olyan pozitív tulajdonsága van a műfűnek, ami miatt könnyedén népszerűvé válhatott az elmúlt években, évtizedekben. Szerintünk ez nem is meglepő, mivel számtalan előnnyel rendelkezik a műgyep.

Kutyák, macskák, egyéb kis kedvencek mellé, egy vagy több gyermekes családok esetében, vagy csak olyanoknak, akiknek elegük van a rengeteg fűnyírásból, locsolásból… a műfű szinte mindig és mindenki számára igazán jó választás!

mufu erdekesseg
Műfű érdekes megoldásként

Hiszen ki ne szeretne tavaszi frissességet, színeket kertjében az év minden napján? És ki ne vágyna arra, hogy mindez minimális időráfordítással, gondozással lehessen az övé?

Azonban ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a műfű története nem olyan hosszú múltra tekint még vissza, emiatt sokan talán szkeptikusan állnak hozzá, mivel nem ismerik, keveset hallottak a műfűről. S mivel még egy csak egy részlegesen ismert termékről beszélünk, könnyen ismertethetőek olyan tulajdonságok, melyek a nagyérdemű előtt még akár ismeretlenek.

Írásunk célja az, hogy olyan érdekességeket sorakoztassunk fel a műfűről, melyeket talán még soha nem hallottak kedves olvasóink.

1. Műfüvek extra tűzálló bevonattal?!

Napjainkban léteznek olyan prémium minőségű műfüvek, melyek azon túl, hogy alap kigyulladást megelőző bevonattal vannak ellátva, extra tűzállósággal rendelkeznek.

Ilyen típusú szintetikus füveket olyan területeken, eseményeken is felhasználhatnak, mint kiállításokon, expókon, mivel a szigorú tűzvédelmi előírásoknak is eleget tudnak tenni.

Sőt! Akár kerti sütögető köré is telepíthetőek ezek a típusú füvek, azonban ehhez egyéb megfelelő óvintézkedéseket is szükséges megtenni.

mufu foci erdekesseg kis
Műfű gumi töltettel

2. Műfű története hozzávetőleg majdnem 60 éves múltra tekint vissza

1967-ben július 25-én adott ki szabadalmat az Amerikai Egyesült Államok az akkor még szintetikus gyep névre hallgató fű utánzatra. Ezek után egyre elterjedtebbé váltak ezek az első generációs, kezdetleges mesterséges gyepek – elsősorban különböző sporteseményeken.

Ám ezt a műfű szabadalmát egy kísérleti időszak előzte meg. 1950-es években különféle szintetikus anyagokból szőnyegeket kezdtek el gyártani. Az úgynevezett ChamGrass azonban David Chaney nevéhez köthető, aki elsőként hozott létre olyan mesterséges gyepet, melyre többen felfigyeltek, le is szerződtek többen erre a kezdeti termékre.

Teljes műfű borítást sportpályákra 1966 környékén eszközöltek, mely felületet Astroturf-nek neveztek. Elsőként teniszpályákon alkalmazták, majd később kezdték el futball pályákra is telepíteni, gumi vagy homoktöltettel.

Terep és tájrendezési célokra Európában az ezredforduló éveiben kezdték el használni a műfüvet. Majd 2008-ban sikerült kifejleszteni azt, hogy a műfüvek mindenféle töltés nélkül (homok, gumi) “meg tudjanak állni a lábukon”. A siker titka a göndörödő szálakban rejlett, melyek a műfűbe vannak/voltak elhelyezve az egyenes szálak mellett. Ez a fejlesztés nyitott utat a sportpályákon túl arra, hogy műgyepet egyéb helyeken is alkalmazzák, mint például: bemutatótermek, üzletek, erkélyek, rendezvények, kertek stb.

Napjainkban az úgynevezett újgenerációs műfüvek korszakát éljük, melyek összehasonlíthatatlanok a hajdani szőnyegszerű, filcanyag társaikkal.

3. Különféle fűszál típusok vannak a piacon

Műfüvek piacán sokféle fűszál típust különböztethetünk meg, mint a C-alak, W-alak és V-alak.

V- alak jellemzői a természetes hatás, és emellett a masszív szerkezet. W-alak szintén masszív, erős megjelenésű, mindemellett nagyon jól visszaveri a napfényt, ami miatt kevésbé melegszik, tükröződik az adott fű.

4. Műfű és szőnyeg – hasonlóan készül?

Ahogyan előbbi bekezdésben fejtegettük a műfű történetének kezdeti, kísérleti szakaszában szőnyeggyártásnak indult, szintetikus anyagokból. Habár a mai, prémium műfüvek köszönő viszonyban sincsenek a régiekkel, azonban nagyon leegyszerűsítve minden műfűről elmondható, hogy felépítését tekintve kültéri szőnyegnek tekinthető, kiváló vízelvezető képességgel.

shutterstock 702150502
Számos típusú műfű van a piacon napjainkban

+1. Mi az a szálirány?

Napjainkban már léteznek szálirány nélküli műfüvek is, azonban a műfű úgy épül fel, hogy alapvetően rendelkezik száliránnyal. Ez lényegében azt jelenti, hogy a műfű egyik oldalról szebbnek látszik, mint a többi oldalról nézve. Ezért telepítés során fontos meghatározni, hogy merre “nézzen a fű”, vagyis melyik oldalról szeretnénk, hogy a legszebb felét mutassa – természetesen ez praktikusan az a lokáció kell, hogy legyen, ahonnan a legtöbbet látjuk, nézzük a füves területünket.

Reméljük hasznos volt írásunk

Őszintén reméljük, hogy cikkünk hasznos és érdekes olvasmány lehetett, mely által jobban megismerheti minden kedves olvasónk a műfüvet, mint egy igazán izgalmas és minőségi fejlesztést, terméket.

Ajánljuk facebook oldalunkat, ahol heti rendszerességgel hasznos és érdekes bejegyzések olvashatóak – műfű témában.

Friss bejegyzések:

Műfű érdekességek – 4+1 izgalmas tény

Számos olyan pozitív tulajdonsága van a műfűnek, ami miatt könnyedén népszerűvé válhatott az elmúlt években, évtizedekben. Szerintünk ez nem is meglepő, mivel számtalan előnnyel rendelkezik

Műfű télikertbe? 4 okunk van mellette!

A télikert egyre nagyobb divatját éli Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a télikertek. Nem is csoda, hiszen a hidegebb, esősebb hónapokban nincs is kellemesebb, mint

Műfű telepítése hideg időben

Műfű telepítés hideg időben?

Érdemes-e a műfű kertbe való elhelyezését a hidegebb, nyirkosabb hónapokra időzíteni? Cikkünkben ezt a kérdéskört fogjuk alaposan körbejárni és választ adni a fentebb feltett kérdésre.

műfű blog, kiemelt

A műfű strapabíró!

Amikor megálmodjuk gyönyörű, rendezett és igényes kertünket, nem feltétlen gondolunk bele, hogy milyen hatások érhetik időközben például a pázsitunkat. Pedig fontos előre gondolkozni, mert meghatározhatja

NEHÉZ A DÖNTÉS?

KÉRJEN MŰFŰ MINTÁT!

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.