Barion Pixel

A műfű téli karbantartása

A műfűvel kapcsolatos őszi gondozási tippek után a tél beköszöntével ismét aktuálissá vált a szezonális karbantartási feladatok megvitatása. Bár a műfű pázsit legismertebb és egyben legnagyobb előnyeinek az ellenállósága és az alacsony karbantartási igénye számít, néhány egyszerű gondozási teendővel, odafigyeléssel meghosszabbítjuk a műfű élettartamát, megakadályozhatjuk a különböző károkat és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a pázsit a lehető legtovább szép maradhasson.

A műfűvel kapcsolatban feljövő kérdések gyakran az időjárás viszontagságaiból fakadó tényezőkkel kapcsolatosak. Sok vásárlóban merül fel, hogy vajon a tűző nap, a hó, az esővíz, illetve a fagy nem tesz-e kárt a műfűben és ehhez kapcsolódóan van-e valami, amit megtehetünk annak érdekében, hogy minél jobban megkíméljük a pázsitot. Éppen ezért most olyan kérdésekre próbálunk válaszokat, illetve tippeket adni, melyek most aktuálisak és a hideghez, valamint a téli időjáráshoz kapcsolódnak.

A műfű téli karbantartása

Kárt tehet a fagy a műfűben?

Miután letakarítottuk az utolsó őszi faleveleket is a szintetikus gyep felületéről, lassan meg is érkeznek a fagyos téli reggelek.  A műfű pázsit teljes mértékben fagyálló, így a fagy nem tud kárt okozni benne. Ezért nem szükséges, sőt nem is ajánlatos bármilyen fagyásgátlót használni, mivel ezekkel akár károkat is okozhatunk. Só használatát sem javasoljuk, mivel az eltömítheti a gyep hátoldalán megtalálható lyukakat, amik akadályozhatják a vízelvezetést.

Ilyen fagyott állapotban érdemes kímélni a műfüvet és hagyni, hogy magától, természetes úton elolvadjon, mielőtt folytatnánk rajta a megszokott kültéri tevékenységeket. Ha mégis elkerülhetetlen a fagyott állapotban való közlekedés a műfüvön, érdemes odafigyelni séta közben, egyrészt a csúszásveszély, másrészt pedig a sérülékenység miatt.

Le kell takarítani a havat a műfű felületéről?

A legtöbb esetben nem szükséges letakarítani a havat a műfű felületéről. A havas műfüvön akár sétálni is lehet, mivel a hóréteg a fagyással ellentétben nem teszi sérülékenyebbé a műfüvet. Azonban nem szabad hagyni, hogy túlságosan felgyűljön, mivel ekkor a tömörített hó jeges felületet eredményezhet, ami veszélyes lehet.

Ha a műfű a kert azon részein, ahol a műfű csak dekorációs célokat lát el és nincs folyamatos használatnak kitéve, nem kell a hó eltakarításával foglalkozni. A hó ellapátolását abban az esetben javasoljuk, amennyiben a műfű a kert vagy udvar frekventáltabb részén helyezkedik el. Ilyenkor azért érdemes letakarítani egy műanyag hólapáttal, mert a havas felületű műfüvön való mászkálás miatt a hó összenyomódhat, ami ronthatja a vízáteresztő képességet, illetve a kialakuló csúszós felület miatt balesetveszélyessé is válhat.

Bedohosodhat a műfű a hóolvadás miatt?

A kínálatunkban megtalálható műfüvek jó vízáteresztő képességgel rendelkeznek, ami miatt a műfű pázsit viszonylag hamar megszárad az esős időszakok és a hóolvadás után és megfelelő rétegrend telepítés esetén nem dohosodik be.

A műfű téli karbantartása

A műfű vissza tudja nyerni az alakját?

Ez a kérdés minden évszakban aktuális lehet: nyáron a kerti bútorok vagy medence, télen pedig a hótakaró súlya miatt.

Azt kijelenthetjük, hogy a hó súlya nem tud kárt tenni a műpázsitban. A memóriaszálas kialakítás miatt miután a hó elolvadt, a műfű vissza tudja nyerni az alakját.

Télen a kert gondozása egy kicsit háttérbe szorul és maga a kertben töltött idő is lecsökken, de mégis ezt a kis odafigyelést meghálálja a műfüvünk és cserébe sok-sok éven át egy gyönyörű kertünk lehet.  

Ha te is egy ilyen örökzöld udvarra vágysz, nézz szét termékeink között! Kutyabarát pázsitot keresel? Akkor a Chino lesz az igazi. A mediterrán hangulatot kedveled? Ebben az esetben a Lugano pázsitunkat ajánljuk! Amennyiben pedig az antibakteriális bevonatú műfüvek a szimpatikusak számodra, akkor a Soft25 és Soft40 lesz az ideális választás. Ha pedig egyik sem nyerte el a tetszésed, a frissen nyírt hatású Comfort és a pénztárcabarát Leena műfű szőnyeget is érdemes megnézned.

A 2021. 12. 20-ig leadott rendeléseket, melyek raktáron vannak, igyekszünk eljuttatni még hozzád karácsony előtt. Addig is nagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!


Friss bejegyzések:

Műfű érdekességek – 4+1 izgalmas tény

Számos olyan pozitív tulajdonsága van a műfűnek, ami miatt könnyedén népszerűvé válhatott az elmúlt években, évtizedekben. Szerintünk ez nem is meglepő, mivel számtalan előnnyel rendelkezik

Műfű télikertbe? 4 okunk van mellette!

A télikert egyre nagyobb divatját éli Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a télikertek. Nem is csoda, hiszen a hidegebb, esősebb hónapokban nincs is kellemesebb, mint

Műfű telepítése hideg időben

Műfű telepítés hideg időben?

Érdemes-e a műfű kertbe való elhelyezését a hidegebb, nyirkosabb hónapokra időzíteni? Cikkünkben ezt a kérdéskört fogjuk alaposan körbejárni és választ adni a fentebb feltett kérdésre.

NEHÉZ A DÖNTÉS?

KÉRJEN MŰFŰ MINTÁT!

Ha szeretné személyesen megtekinteni és megtapintani
termékeinket, akkor rendelje házhoz INGYENES, 3 darabos
mintacsomagunkat!
Csupán a postaköltség (1.890 Ft) terheli Önt.